LOS OVNIS DE HUENCAYO - BAILANDO CON LOS OVNIS
GRUPO ALEGRIA - ARROLLANDO CON ALEGRIA

Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek, als ik zeg dat de muziek uit Latijns- en Zuid-Amerika een grote onbekende is on onze muziekkennis. Heel af en toe wordt er ergens een nummertje als bij toeval een hit -denk aan de Lambada, dat eigenlijk “Llorando se Fue” heette, maar verder is dit zo goed als onbekend gebied. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat een land als Peru niet aan de Verenigde Staten grenst, zodat we wel een heel arsenaal aal Mexicaanse rock- en surfbands kennen, maar weinig tot niks weten over wat er zich bijvoorbeeld afspeelde in Chili en Peru. Gelukkig zijn er nu het in Madrid gevestigde Discos Horoscopo en het Utrechtse Xangomusic om die gaatjes alvast gedeeltelijk op te vullen.Twee belangwekkende platen uit die periode worden nu, opgepoetst en wel, op LP en digitaal terug beschikbaar gemaakt voor de huidige generaties.

Om te beginnen bij Los Ovnis -dat is Spaans voor “DE UFO’s”- waren zowat de uitvinders van de “chicha”, of althans de meest bekende vertolkers ervan. Chicha was de muziek van migranten die vanuit de Andes naar hoofdstad Lima uitweken. De stad Huencayo was de heimat van velen onder hen en zij begonnen hun huayno en cumbia de moderniseren middels het gebruit van elektrische gitaren en vormden zo de basis voor wat later “Andean Tropical Music” zou gedoopt worden door Westerse muziekschrijvelaars.De band rond Jorge Chambergo maakte in 1982 een eerste plaat en deze is dus nu heruitgebracht en zodra je opener “Mala Mujer” beluistert, herken je meteen een klassiek nummer, maar merk je dat de elektrische gitaar de rol van de panfluit overgenomen heeft, wat de muziek meteen vanuit de folk naar de “world”-stijl katapulteert. de ingrediënten zijn klassiek: cumbia, die altijd al op de dansbenen mikt en heel karakteristieke baslijnen kent, maar dan lichtjes gemoderniseerd, al blijven de percussie, geleid door het raspende geluid van de guiro en de wat donkere bongo en dekreetjes, die afwisselen met de zang, ook hier nog aanwezig en hoor je heel leuke, voor die tijd vooruitstrevende bliepgeluidjes uit oude synthesizers, om aan te geven dat de groep niet voor niks haar naam aan vliegende schotels ontleend heeft.

Een aantal van de tracks herken je meteen: “Caprichosa” is er zo eentje, net als “Corazon Herido” en “Mi Cuzco”, waarvan ik vermoed dat ze gebaseerd zijn op volksdansjes en, nu ik deze LP een aantal keren gehoord heb, verbaast het mij enigszins dat hier niet meer nummers verwesterd werden, want hier zat ongetwijfeld hitpotentieel in. Hoe dan ook: dit is een belangwekkende heruitgave en het lijkt me niet onmogelijk dat ze het begin vormt van een tweede carrière van de band, die, na ruim 45 jaar, nog altijd bestaat. Zou dat niet fijn zijn, zo’n Buena Vista)achtig verhaal voor een bende zestigers uit Peru? Mij zou het alvast niet storen!

Voor zover ik kon nagaan, zou zo’n comeback niet weggelegd zijn voor Grupo Alegria, alias Augusto Bernardillo en Victor Guzman, die nochtans in de jaren ’80 razend populair waren met hun mix van cumbia en (voornamelijk) psychedelische rockklanken en die in “Arrollando con Alegria” uitbrachten in 1983. De originele LP is nu zo goed als onvindbaar geworden, maar wordt nu dus, in fraai geremasterde LP-kwaliteit opnieuw beschikbaar gemaakt

Het is niet dat ik een kenner ben van de chicha uit Peru -al weet ik wel dat het ook de naam is van een heilig Inca-drankje- maar het lijkt mij dat je, met deze twee heruitgaven, een redelijk fraai beeld krijgt van wat er destijds op muzikaal vlak te beleven viel in Lima, dankzij de volksverhuizing van mensen op zoek naar een uitweg uit hun armoede in de Andes. Ook hier herkent een wat oudere folkliefhebber wel een paar melodietjes, zoals “Es Un Pecado” of “Nuestro Amor”, waarin die wijsjes naar cumbiaritme en chicha-klank vertaald werden. Dit is feestmuziek van toen, met nochtans een flinke dosis romantiek en heimwee er doorheen gedraaid en, ondanks het feit dat de plaat ruim veertig jaar oud is, is deze “Estili A.”-plaat (met de A. van Andes) ook vandaag nog perfect beluisterbaar. DJ’s, die de wereldmuziek genegen zijn, moéten dit in huis hebben of -halen: je bouwt er zó een heerlijk dansfeestje mee op.

(Dani Heyvaert)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

label: Horóscopo
distr.: Xango music